Dies mundials

Dia Mundial contra el càncer de pell

Dijous 13 de juny de 2019


Aquesta malaltia és considerada la més freqüent de tots els càncers i s’ha demostrat que l’exposició excessiva al sol és el factor de risc més important del càncer de pell.
També es donen conseqüències a curt termini que tot sovint s’obliden. A part de les cremades, es produeix una acceleració de l’envelliment de la pell, i l’aparició de taques i arrugues pel ressecament, fins i tot en les capes més profundes. També pot produir l’aparició de reaccions inflamatòries als ulls, i alteracions de la resposta immunològica.
Cal prendre el sol amb cura per rebre els beneficis i evitar el riscos derivats.
Mesures de protecció: roba, gorra, ulleres de sol i protecció solar amb filtre adequat a l’activitat que es realitza. Beure força aigua per evitar la deshidratació.
 

Dia Mundial sense tabac

Divendres 31 de maig de 2019


Aquest dia mundial es commemora en el marc de la Setmana Sense Fum.
Actualment, gairebé una quarta part de la població catalana és fumadora i una de cada deu persones estan exposades al fum ambiental del tabac a la llar (ESCA 2017).
L’objectiu és sensibilitzar la població de la importància que té per a la salut el fet de no iniciar-se, abandonar el consum de tabac i poder gaudir d’un ambient lliure de fum.
 

Dia Mundial de la hipertensió arterial

Divendres 17 de maig de 2019


La hipertensió arterial afecta el 24% dels catalans de 15 anys i més. És un dels factors de risc cardiovascular més importants, però també el més fàcil de detectar amb el control periòdic de la pressió arterial. Mantenir un estil de vida saludable és la millor manera de prevenir aquest trastorn.
L’objectiu d’aquest dia mundial és destacar la importància del control d'aquest factor de risc en la prevenció de les malalties cardiovasculars i la difusió d’informació sobre la seva detecció i tractament.
 

Dia Mundial de l'activitat física

Dissabte 6 d’abril de 2019


La inactivitat física és un dels principals factors de risc de mortalitat a nivell mundial i un dels principals factors de risc de patir malalties cardiovasculars, alguns tipus de càncer i diabetis.
Amb el lema “Activa la vida, millora la vida”, es pretén sensibilitzar la població vers la necessitat d’incorporar l’activitat física al nostre dia a dia i seguir les recomanacions adequades per a cada edat, com a estratègies que contribueixen a la millora d’aquesta problemàtica.
 

Dia Mundial per a la prevenció del risc cardiovascular

Dijous 14 de març de 2019


Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), les morts causades per les patologies cardiovasculars podrien reduir-se fins a un 80% seguint un estil de vida saludable perquè es reduirien els principals factors de risc: la hipertensió arterial, la diabetis, l’hàbit tabàquic, el colesterol elevat i l’obesitat.
Cal tenir en compte també altres factors vinculats a la societat actual: el consum de drogues, la contaminació ambiental o l’estrès.
No fumar, fer més de 30 minuts d’activitat física moderada al dia, seguir una alimentació saludable i els controls periòdics recomanats són fonamentals per a la prevenció.


 

 

Dia Mundial de la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC)

Dijous 15 de novembre 2018


Els objectius d’aquesta data és sensibilitzar la població vers aquesta malaltia i millorar la cura dels pacients.
Els principals factors de risc són el consum de tabac, la contaminació atmosfèrica (tant en espais tancats com a l’exterior) i la inhalació de partícules de pols i substàncies químiques en el lloc de treball.
És en aquests espais on s’han de centrar les accions preventives.


 

 

Dia Mundial sense Alcohol

Dijous 15 de novembre 2018


 La sensibilització i la prevenció sobre els riscos del consum d’alcohol és responsabilitat de tota la societat. És cosa de tothom.
Aquest és el lema que la Subdirecció General de Drogues de la Generalitat proposa per a la campanya del 2018, amb l’objectiu de fer èmfasi en la prevenció comunitària per conscienciar els agents de sectors com: comerciants, empresaris o treballadors en espais d’oci nocturn, cossos de seguretat (mossos, policia local), entre d’altres.
Sense oblidar la ciutadania, ja que a nivell individual tenim una incidència i responsabilitat en els riscos associats al consum d’alcohol tant per un mateix com per a tercers.

 

 

Dia Mundial de la Diabetis

Dimecres 14 de novembre 2018


La Federación Internacional de Diabetes (FID) proposa com a tema central d’aquest any “La família i la diabetis”.
Els objectius de la campanya d’enguany són:
- Incrementar la consciència de l’impacte que la diabetis té en la família i en la xarxa de suport dels afectats
- Promoure el paper de la família en la gestió, cura, prevenció i educació de la diabetis